Napi fiss...

2009.10.14. 12:59

Kedves Bloggerek!

Arra gondoltunk,hogy ha ti nem dobtok fel kérdéseket,akkor mi lépünk,és elindítjuk a Napi friss című sorozatunkt,amiben minden nap más állatokról,állatcsoportokról írunk fel hasznos infókat,tartással kapcsolatos tudni valókat,és az esetleges megbetegedésekkel kapcsolatos tanácsokat,vagy állatorvosok elérhetőségeit.

A mai napifriss Betta splendens avagy a Sziámi harcoshal!
 


Balról jobbra haladva a képeken hím koronás betta,kék hím illetve piros hím,majd egy nőstény betta láthatóak.
Nagyon sok különböző színváltozat létezik,a leggyakoribbakat fel is töltöttük,hogy azok is tájékozódhassanak akik eddig még csak barátkoztak egy betta tartásának gondolatával...

Először hozzájuk szólnék pár alap információval.

A betta a legjobb kezdés,ha valaki keveset van otthon,de mégis szeretne valami állatkát tartani. Ez a hal könnyen tartható,egy kisebb gömbakváriumban,vagy akár egy nagyobb berendezett akváriumot is fenntarthatunk neki.Nincs szüksége levegőztetőre,mert labirint kopoltyúja van,ami azt jelenti,hogy a légköri oxigénből is tud levegőt venni.Továbbá elvan szobahőmérsékletű vízben is,tehát a drága gépköltségeket meg is spórolhatjuk,cserébe kapunk egy színpompás halacskát,ami feldobja az esténket egy hosszú munkanap után.

Tartásáról még tudni kell, hogy saját fajtársait nem viseli el,tehát egy akvárium egy hím állat tartható.Bármilyen eleséget elfogyaszt,persze meghálálja ha élő eleséggel etetjük,sokkal élénkebb színekben pompázik olyankor,de vannak speciális száraz eleségek direkt nekik kifejleszte,igy ha nincs más ezzel is etethetjük.

Fontos alapok,ha élővel etetünk,azzal nagy bajt nem csinálhatunk,de arra kell odafigyelni,ha szárazat kap akkor minimálisat szórjunk be neki,mert amit nem fogyaszt el,az elkezd lebomlani a vízben,és a bomlással különböző méreganyagok szabadulnak fel,amik veszélyesek lehetnek a halra.Így arra mindig figyeljünk,hogy csak annyit adjunk neki,amit egy percen belül el is fogyaszt.

Vízcsere...ez a másik kényes dolog,amire oda kell figyelni!A betta,ahogy a többi hal, ő sem szereti a stresszhelzeteket és a klóros friss csapvizet,ezér kerülni kell a teljes vízcserét,és hetente-kéthetente le kell cserélni az akvárium vizének egyharmadát,igy a halat sem bolygatjuk,meg a vize sem lesz rossz minőségű.

Ha valaki mégis társasággal szeretné szórakoztatni halát,akkor vásárolhat mellé karmosbékát,aminek szintén nem kell levegőztető,mert kétéltű állat így feljön a felszínre levegőért,viszont ő csak élő,vagy fagyasztott eleséget fogyaszt.

Betegségekre nem hajlamos állat,de ha esetleg elkap valamit,annak jól látható kezdeti tünetei vannak,melyeket könnyedén kezelhetünk a megfelelő gyógyszerekkel.De ha betartjuk az etetéssel és a vízcserével kapcsolatos dolgokat általában nem szokott probléma lenni velük.

És most egy kicsi plussz azoknak, akik megpróbálkoznának a szaporításukkal.

A betta ikrával szaporodik,habfészket épít a hím,amibe a nőstény elhelyezi az ikrákat.Ezután a hím agresszív lesz a nősténnyel szemben,ezért őt ki kell venni az akváriumból.A hím gondoskodik az ikrákról a kikelésig,azután jobb ha őt is kivesszük az akváriumból,mert hajlamos eleségnek nézni a porontyokat.Az első napokban főtt tojás sárgáját kell a vízbe morzsolni a kishalaknak,utána már meg tudják enni az ivadék haltápokat,vagy keltethetünk nekik sórákot/artemiat.

Ha bármire még kíváncsiak vagytok,amit esetleg kifelejtettünk a cikkből irjatok bátran,sok infó van még,de lehetetlenség egyszerre mindent a kellő részletességgel leírni.

A bejegyzés trackback címe:

https://gigacsiga.blog.hu/api/trackback/id/tr741449534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gésácska 2009.10.15. 20:45:51

Nekem is van egy harcosom. Tök jó, hogy a vízcseréről is írtatok, nagy segítség ez a kezdőknek. Ezzel kapcsolatban lenne egy kérésem. Nagyobb akváriumok vízcseréjével kapcsolatban is adhatnátok tanácsokat. Előre is köszi!

gigacsiga 2009.10.16. 14:07:00

@Gésácska: Szia!Persze,bármiben segítünk,amiben csak tudunk...kérdezz nyugodtan,vagy ha hosszú lenne hívj fel minket,vagy írj emailt,az elérhetőséget megtalálod a kezdőlapon is
06 20 444 01 77 a számunk, és az email gigacsiga.petshop@gmail.com
Várom a kérdéseket.
süti beállítások módosítása