Napi friss

2009.10.18. 09:57

Leopárd gekkó-Eublepharis macularis

Napjaink kedvenc kis "dínói" a hüllők....

Közűlük is a legnépszerűbb a Leopárd gekkó.Ez a színpompás kistestű hüllő igen könnyen tartható taráriumban,és nagy élményeket tud szerezni a kezdő terraristáknak...

 

 

 

 

 

A leopárd gekkó maximum 20-25 cm, így a méretei miatt is megfelelő kezdő terraristáknak. Továbbá azért is merem nyugodtan ajánlani, mert tartása nem igényel különösebb extrákat...Ez alatt nem azt értem,hogy egy papír dobozban is tartható,de például nem kell annyira precízen betartani a párásítást mint a kaméleonnál.Már csak azért sem,mert sivatagi állatról beszélünk... :)

A leóknak általában homokos terráriumot kell berendezni,néhány bújóval,sziklákkal,mászófával.Továbbá kell  még egy itató tál is.Néhányan erdőtalajon tartják,de jobb a homok...A tereptárgyak,mászók nem csak kényelmi szempontok miatt fontosak,hanem a vedlésben is segítik az állatot.A kövekhez dörgölőzve kezdik meg a vedlést,majd leeszik magukról a bőrt,részben vagy egészben...

A terrárium hőmérsékletére kell még odafigyelni,ami ideális esetben nappal 26°-32° C ,éjszaka 20°-22°C . A megfelelő hőmérsékletet elérhetjük talajfűtéssel, fűtő izzóval, és ezen felül kell egy olyan izzó, ami a természetes fényt pótolja....ezeket ma már simán beszerezhetjük a legtöbb állatkereskedésben.

Etetésük egyszerű,a legtöbb rovart szívesen elfogyasztják. Főként tücsköt adjunk nekik,de ehetnek liszkukacot,viszmoly lárvát,gyászbogár lárvát,csótányt, és a felnőtt egyedek néha kaphatnak napos egeret is.

A fejlődő állatoknak elengedhetetlen, hogy alkalmanként kálcium-vitamin porral felturbózott eleséget egyenek.

A hím és a nőstény állat könnyen elkülöníthető,még a kevésbé hozzáértőknek is szembetűnő a hímek plusz domborulatai a farok tövében.

 

 

 

 

 

 

 

A baloldali képen a hímet láthatjuk, a heréken kívül egy nyilacska alakú pontozás is látható.Ezután már tényleg szembetűnő a különbség...a jobboldali képen egy nőstény állat látható.

Ez a gekkó rendkívül szelíd, egyedül is tartható,de ha több állat mellett döntünk, akkor egy hím és több nőstény legyen az ivararány, mert  hímek felnőttként agresszívak egymással.

Hát remélem mindenkinek megjött a kedve ehhez a kedves és könnyen tartható gekkóhoz...Robot szerű mozgásával,és hosszú nyelvével mindenkit elverázsol, aki kicsit is vonzódik az ilyen különleges állatokhoz.Reggelente,ha párásítunk náluk a vízcseppeket a szemük alól nyalogatják le,ami elég különös látványt jelent nekünk,akik az ilyenfajta mozdulatoktól rendkívül messze állunk.

Persze tanulásnak sem utolsó,ha gyerekünk érdeklődik a természet iránt,remekül megfigyelhető különös szokásokkal megáldott kisállattal lephetjük meg,ha leopárd gekkót vásárlunk neki.Vedlés előtt elfehéredik az egész teste,ami azért van,mert már az öreg bőr elvált a frisstől,de nincs kezdési felület...ilyenkor dörgölőzik a sziklákhoz addig, míg valahol fel nem szakad a bőre,majd szó szerint leeszi magáról a régi ruhát....

De persze még sok infó van,csak kérdezettek és mi mesélünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://gigacsiga.blog.hu/api/trackback/id/tr121454434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása